Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ

2012-12-04 22:33

Η σοκολάτα με τις μορφές που την ξέρουμε σήμερα, πόσιμη ή βρώσιμη, την οφείλουμε στους Ατζέκους και τους Μάγια του Μεξικού. Οι Αζτέκοι ήσαν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να κατασκευάσουν ΄΄σοκολάτα΄΄. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο, γιατί το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος.

Οι Μάγια και οι Αζτέκοι έπαιρναν τους σπόρους του κακαόδεντρου και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα, που το αποκαλούσαν ΄΄ξοκοάτλ΄΄. Ο Ινδιάνικος θρύλος των Ατζέκων λέει, ότι οι σπόροι του κακάο ήρθαν από τον παράδεισο, και ότι η βρώση του καρπού του κακαόδεντρου τους προσέδιδε δύναμη και σοφία. Αρχαία χρονικά αναφέρουν ότι οι Αζτέκοι πίστευαν ότι ο θεός Κουετσακοάτλ ταξίδεψε στην γη, πάνω στην αχτίδα φωτός του αυγερινού, φέρνοντας μαζί του το κακαόδεντρο από τον παράδεισο για να το προσφέρει στους ανθρώπους. Έμαθαν από τον Κουετσακοάτλ πώς να καβουρδίζουν και να αλέθουν τους σπόρους, παρασκευάζοντας μια θρεπτική πάστα, διαλυτή στο νερό. Πρόσθεταν καρυκεύματα και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα ΄΄τσοκολάτλ΄΄, ή πικρό νερό, και πίστευαν ότι τους προσέδιδε παγκόσμια σοφία και γνώση.

Λόγο του υψηλού σεβασμού που είχαν για τους σπόρους της σοκολάτας οι Αζτέκοι και οι Μάγια, το προόριζαν μόνο για τους Αυτοκράτορες, τους πολεμιστές και τους εκλεκτούς, και είχε ιερή και εθιμοτυπική σημασία, ως ποτό κατάλληλο για τους θεούς.

Σήμερα, καλλιεργείται γύρω από τον Ισημερινό και απαντάται στην Καραϊβική, στην Αφρική, στην Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και σε νησιά του Νότιου Ειρηνικού.
Τα χρήσιμα μέρη του κακαόδεντρου είναι κυρίως οι καρποί του, οι οποίοι, μετά από ειδική επεξεργασία, δίνουν την σκόνη και το βούτυρο κακάο.

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Τα δραστικά συστατικά της σοκολάτας και τι περιέχουν:

1) Φλαβονοειδή. Αντιοξειδωτικές ουσίες με δράση κατά της γήρανσης (δεν περιέχονται στην λευκή σοκολάτα).

2) Το βούτυρο κακάο: έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες στο δέρμα. Χρησιμοποιείται και αυτούσιο, καθώς ανακουφίζει και ενυδατώνει ακόμα και τις πιο ξηρές ή σκασμένες επιδερμίδες.

3) Μαγνήσιο: Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας. Τονώνει και βελτιώνει την διάθεση.

4) Καφεΐνη: Δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, ενώ έχει τονωτική δράση στο δέρμα.

5) Θειοβρωμίνη: Διεγείρει τον καρδιακό μυ και το νευρικό σύστημα. Βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στην μαύρη σοκολάτα.

6) Φαινυλαιθυλαμίνη: Προκαλεί καλή διάθεση. Είναι η ίδια ουσία που εκκρίνεται στον εγκέφαλο όσων ερωτεύονται!

Ο συνδυασμός των τριών τελευταίων ουσιών ίσως να συνδέεται με την άποψη κάποιων που θέλουν την σοκολάτα ως ένα καλό αφροδισιακό γλύκισμα.
Χρησιμοποιείται δε και σαν βάση πολλών καλλυντικών.